BESÖK LEVANDE TUMLEBERG

I Tumlebergstrakten finns många besöksmål av olika karaktär för olika intressen med naturen som det genomgående temat. Besök den gamla järnvägsknuten där fokus idag ligger på cykelspår och frilutlsliv.

Bygdegården är platsen där ortens evenemang till stor del äger rum. Utomhus blir det inte sällan Naturhålan som är skådeplatsen. Eller kanske en guidad tur ute på Hjortemossen med efterföljande måltid?

Tumleberg

Tumleberg är en naturskön plats med en historia präglad av jordbruk i många generationer. Området gränsar mot den bördiga Vara-slätten. Den stora Hjortemossen har nyttjats för
torvbrytning och än idag vittnar en karta över mossen om platsens karaktär av allmänning, där ytan är randig av de olika ägorna som tillhör gårdar som i vissa fall ligger flera mil ifrån Hjortemossen.

Tumleberg var ett stationssamhälle som växte upp och blomstrade under de år då Västgötabanan från Göteborg mot Skara drogs här. Orten har alltid legat ”på gränsen” mellan socknar och kommuner men nu befinner man sig i Vara kommun. Det är ungefär lika långt till Vara som det är till Nossebro, centralort i Essunga kommun.

Naturhålan

Den naturliga entrén till Hjortemossen-området är via Naturhålan. Här låg en gång traktens lilla badsjö – men här ska man inte bada numera, då bottnen är osäker och vattnet svårt att ta sig upp.

Här finns även en grill som kan användas av den som så vill. Kol tar man med sig till platsen och alla sopor som kan bli efter måltiden tar man med sig hem!

Ett litet vindskydd finns för blåsiga dagar. Det kan också användas som scen när det kan dra ihop sig till utomhusteater eller banjoafton!

Det finns plats att parkera bilen vid Naturhålan, men bor man i närområdet kan man ta cykeln – i vår omgivning finns det massor av fina grusvägar runt Tumleberg.

Hjortemossen

Hjortemossen är värt ett besök oavsett årstid. Kläder efter väder är ju alltid ett bra råd när man ska ge sig ut i naturen. Här finns leder och stigar, här erbjuds guidning till den som vill gå i grupp på mossen och här finns möjligheter att boka en matupplevelse byggd på lokala råvaror.

Mossen erbjuder härliga promenader och framåt sommar och höst finns det gott om bär och svamp här! På en del ställen kan man ana spår efter en kommersiell torvbrytning. I ena kanten finns en skylt som visar vägen till traktens galgbacke.

Året om går det att njuta av Hjortemossen både till fots och på cykeln. Det finns tre olika slingor på 2,5, 3 eller 5 km.

Mer information finns på anslagstavlan vid Naturhålan.

Foto: Mats Alnestrand

Tipspromenader

Tomtar på mossen, Julpromenaden, Häxor på vift och Vårpromenader!

Flera gånger om året anordnas uppskattade tipspromenader med olika teman på mossen. Håll utkik på våra sociala medier för att inte missa nästa kluriga tävling för både stora och små!

Påsk vinnare 2024. Foto:Hannyah Jörtoft

Alla får vara med

Promenaderna ligger ofta ute flera dagar. Alla som deltar lär sig något nytt vinner kunskapen och deltar med sin deltagaravgift i utlottningen av priser!

Instruktioner, lappar och pennor finns på plats vid Naturhålan. Mer information finner du främst på hemsidan och på vår Facebooksida.

Foto: Mats Alnestrand

Evenemang

Bygdegården är platsen där ortens evenemang till stor del äger rum. Utomhus blir det inte sällan Naturhålan som är skådeplatsen. Eller kanske en guidad tur ute på Hjortemossen med efterföljande måltid?

Kolla gärna vår aktivitetskalender eller följ oss på vår Facebook-sida!

Cykel och vandring

Vi satsar stort på våra stigar och banor och erbjuder cykelpaket med rutter och förslag till matställen och besöksmål utmed vägen.

Läs mer under CYKLA OCH GÅ på vår Facebooksida.